Akkuyu’da işçilere menenjit virüsü bulaştı, yetkililer suskun; TİP’ten tepki

Akkuyu Nükleer Santral inşaatında çalışan işçilerin, bakteriyel menenjit virüsü sebebiyle hastanelere sevk edilmeleri üzerine kamuoyuna hiçbir açıklama yapmayan Akkuyu Nükleer A.Ş., yöneticilere “Dikkatli olalım A ve B Plas’taki arkadaşlardan uzak duralım” mesajı gönderdi. TİP ise Mersin İl Sağlık Müdürlüğü önüne giderek, “İşçilerin sağlığı hakkında herhangi bir bilgi vermeyen İl Sağlık Müdürlüğü ve Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin yakasındayız” dedi.

Haber-Fatoş Sarıkaya

Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımına başlandığı günden bu yana birçok skandalla gündeme gelen, toplumun büyük bir kesiminin ekolojik facia olarak tanımladığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde vukuatlar son bulmuyor. Çevreye verdiği zararların yanında nükleer santral inşaatında çalışan işçi ölümleri, yaralanmalar ve zehirlenmeler çok sık yaşanıyor. Son olarak bakteriyel menenjit virüs sebebiyle hastaneye çok sayıda işçi kaldırıldı. Ancak konuya ilişkin Akkuyu Nükleer A.Ş. ve Mersin İl Sağlık Müdürlüğü herhangi bir açıklama yapmadı.

ŞİRKETTEN İÇ YAZIŞMADA YÖNETİCİLERE UYARI

Konuya ilişkin sessizliğini sürdüren Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin whatsaap mesajlarında virüse karşı uyarıda bulunularak “Dikkatli olalım A ve B Plas’taki arkadaşlardan uzak duralım” denildi.

Şirketin yöneticilere attığı mesajda hastalığa karşı şu uyarılara yer verildi:

“01/12/24 tarihinde daha önce gönderilen Güvenlik temalı konuşma yerine, personelin “Menenjitin önlenmesi” konusunda bilgilendirilmesini talep ediyorum.

  1. Kalabalıkların olduğu etkinliklerden kaçının, sosyal mesafeyi koruyun ve selamlaşmadan, el sıkışmaktan kaçının.
  2. Ellerinizi daha sık yıkayın ve antiseptiklerle ek olarak ellerinizi dezenfekte edin.
  3. Çalışma ofislerini ve kapalı ortamları havalandırın (her 1,5 saatte en az 10 dakika).
  4. Kendinizi iyi hissetmiyorsanız (yüksek vücut ısısı, baş ağrısı, boyun kaslarının çekmesinde, yani çenenizle göğsünüze ulaşamama durumlarında), çalışanları acilen tıp merkezlerine gönderin.
  5. Herhangi üst solunum rahatsızlık belirtilerinde tıbbi maske kullanın.

(Maskeler başvuru üzerine merkez depodaki sorumlular tarafından temin edilebilir).

  1. Mümkünse beslenmenize daha fazla sebze, meyve ve C vitamini içeren besin takviyeleri ekleyin.
  2. Sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yıkayın. Yalnızca bardak veya şahsi kabınızdan su için.
  3. Beslenme öğünlerinize soğan ve sarımsak ekleyin.
  4. Koruyucu amaçlı olarak doktor ve tıbbi destek ekibindeki uzmanlarımızın önerdiği antibiyotik cipro 500 mg tableti bir kereye mahsus olarak temin edebilirsiniz.”

“AKKUYU’DA HASTALIK KOL GEZİYOR”

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin İl Örgütü, işçilerin sağlık durumuna ilişkin açıklama yapmayan Mersin İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. TİP Mersin İl Örgütü, 11 Ocak’tan bu yana en az üç işçinin hastalığının kesinleştiğini ve bu işçilerin Silifke Devlet Hastanesi ve Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gönderilerek izole edildiğini belirtti.

TİP adına konuşan Şeyda Kopmaz, aylar öncesinde işçilerin hijyene dair şikayetlerini dile getirdiklerini ancak dikkate alınmadıklarını hatırlattı. Kopmaz, “Hijyen gerekliliklerinin olmadığı, işçilere insani hiçbir koşulun layık görülmediği, yemeklerini bile ikinci sınıf insan muamelesiyle yedikleri o inşaat sahasında şimdi ise bakteriyel menenjit kol geziyor. İşçilerin durumu hakkında tek bir bilgi dahi verilmiyor” dedi.

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE HESAP SORULDU

İşçilerin akıbetini soran Kopmaz, “Hiçbir açıklama yapmayan, işçilerin sağlığı hakkında herhangi bir bilgi vermeyen Mersin İl Sağlık Müdürlüğü ve Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin yakasındayız. İşçilerin sağlık durumu ve hastalığa neden olan çalışma koşullarını açıklamakla yükümlüsünüz. Ne bu ekosistemi sizin rant sevdanıza bırakırız ne de tek bir işçinin hayatını! Hesap vereceksiniz” diye konuştu.

Paylaş

İlgili Yazılar